top of page

Eerste POCO-training Noordzeekanaalgebied succesvol afgerond

Op donderdag 3 en vrijdag 4 oktober vond in IJmuiden de allereerste tweedaagse POCO-training (Point of Contact Ondermijning) plaats in ons gebied. Negen vertegenwoordigers van acht verschillende organisaties werden getraind om binnen hun eigen organisatie als aanspreekpunt en specialist op het gebied van ondermijning aan de slag te gaan. Deze groep vormt het begin van een groeiend netwerk van experts die gezamenlijk de strijd aangaan tegen ondermijnende criminaliteit.

 

Tijdens de intensieve training werden de deelnemers ondergedompeld in de uitdagingen rond de drugsproblematiek in het NZKG. Ze leerden niet alleen elkaar, maar ook elkaars organisaties beter kennen en werden aangemoedigd om vanuit het perspectief van een drugscrimineel te denken. Daarnaast kregen zij waardevolle presentaties van gastsprekers van Douane, politie en de Koninklijke Marechaussee (KMar), waarin onder meer meldroutes en hulplijnen aan bod kwamen.

 

De training werd afgesloten met een bezoek van burgemeester Dales van de gemeente Velsen, tevens bestuurlijk voorzitter van het Programma Sterk Noordzeekanaal. Hij benadrukte het belang van een sterke samenwerking tussen overheid en bedrijven in de strijd tegen ondermijning. “We hebben elkaar keihard nodig,” aldus Dales, die ook de link legde tussen de drugsproblematiek in het kanaal en de impact op de woonwijken.

 

Het doel van de POCO-training is het versterken van de samenwerking en het vergroten van de weerbaarheid binnen het Noordzeekanaalgebied. Ook de deelnemers onderkennen het belang van een goed functionerend netwerk. "Kennis is macht. Als hij ergens last van heeft, heb ik er waarschijnlijk ook last van of kan ik er last van krijgen," aldus een van de deelnemers.

 

Op naar de toekomst

 

De training werd als zeer succesvol ervaren en er wordt nu gekeken naar mogelijkheden voor een tweede groep POCO's, die naar verwachting in het eerste kwartaal van 2025 getraind zal worden. Ook voor de huidige groep POCO's zullen er expertise- en terugkomdagen georganiseerd worden om kennis en ervaring verder te verdiepen. Heb je interesse in de POCO-training? Neem dan contact op via sterknzkg@amsterdam.nl.

 

Wat doet een POCO? Een POCO (Point of Contact Ondermijning) speelt binnen de eigen organisatie een cruciale rol als vraagbaak, aanjager en verbinder op het gebied van ondermijning. Ze kennen de meldroutes en aanpakmogelijkheden en kunnen signalen van ondermijnende activiteiten binnen hun organisatie, al dan niet samen met andere partijen, oppakken. Door een ondermijningscasus snel en adequaat te handelen, kan een POCO de impact op de organisatie beperken.

 

Met de opbouw van een netwerk van POCO’s wordt de kennis en expertise vergroot en de samenwerking verder verstevigd, zodat het Noordzeekanaalgebied veilig en weerbaar blijft tegen ondermijning.

 


Pionnen op een bord

bottom of page